KOS
03.21-04.20
„Én akarok”

A kos jegy a 12 csillagjegy első jegye, ezért a kezdetet jelenti.

A kos jegyben születettek tele vannak önbizalommal, energiával. Ez a nagy energia más jegyeket leelőzve mindig rohan, siet, mindig több dolgot csinál egyszerre, szinte fáradhatatlan.
Tüzes jegyként a férfias erők dominálnak. Ha nőként vagy kos, akkor a természetedben van olyan terület, ahol ezek az energiák mutatkoznak meg.
Kiváló felfogó képességgel, jó problémamegoldó készséggel rendelkeznek. Számukra a logika az észérvek a mérvadóak. Mivel jól át tudják látni a dolgokat, a pszichológia nem áll messze tőlük. Szeretik az új, érdekes dolgokat, ezért akár kiváló kutató, feltaláló válhat belőlük.
Makacs és önfejű, mindenről tud véleményt alkotni. Ha valamelyik területen nem jártas, akkor utána néz, olvas.
A kos uralkodó természetű, döntéseit saját maga hozza meg, eddigi tapasztalatai alapján. Előfordulhat, hogy hamarabb cselekszik, mint átgondolná, ebből is fakad a mondás: „fejjel megy a falnak”. Mivel nem mindig számolnak tetteik következményével. Ezek mellet hajlamosak az önfeláldozásra, még a harcokban is ők az elsők. Segítőkészek és csupaszív emberek. Nagyszerű barát. Érzelmeiket, bántalmaikat inkább magukban tartják. Hangulata ingadozó lehet. Van, mikor a kanapén elterülve lustálkodik, a másik pillanatban viszont elindul megváltani a világot.
Kos hajlamos túlfeszíteni magát. Energiájukat nem mindig tudják jól beosztani. Hirtelen cselekedetei miatt hajlamosak a balesetekre.

Pozitív tulajdonságuk
– igényes
– egyenes
– kiáll magáért és másokért
– kreatív
– okos
– humoros

Negatív tulajdonságuk
– öntörvényű
– türelmetlen
– mértéktelen
– önző

Betegség során hirtelen szökik fel a lázuk. Érzékeny szervük az epe és a vese.
Hozzá tartozó testrészek: fej, szem, fül, száj.
Kos jegyűek ásványkövei: Hematit, Ametiszt, Hegyikristály, Jáspis, Heliotróp, Rodonit

Kos, mint barát
Egy kos barátság nagyon őszinte és mély. Könnyen megtalálja a közös hangot bárkivel, de megválogatja kit enged közel magához. Akiket közel engedett, azok miatt tűzön vízen át megy. Segítőkész és hűséges. Szókimondásából akadhat kisebb vita, de tudd, hogy nem haragtartó. Ha vitára is kerül a sor, csak hagyni kell neki egy kis időt.

Kos a párkapcsolatban
Mivel a kos tüzes jegy, így ez a párkapcsolatban is megmutatkozik. Szenvedélyes és mindent belead. Beleeshet abba a hiába, hogy a másikban a tökéletest keresi, a bizonyos nagy Ő-t. Mivel a kos szereti az új dolgokat, tempót is diktál ennek, így érdemes a változatos programok választása.

Férfi kos
Egy igazi férfias férfi. Odaadó és szereti romantikus dolgokkal meglepni partnerét. Igazán figyelmes és előzékeny tud lenni. Amikor rossz a kedve, akkor viszont békén kell hagyni. Ilyenkor szeret visszahúzódni.

Női kos
Az anyamackó szó talán a legmegfelelőbb. Családjáért, gyermekeiért mindent megtesz és számára ők az elsők. Szereti a kihívásokat, ezért sokszor tűz ki maga elé célt amiért harcolhat. De nem szereti a hazug, kétszínű dolgokat. Emellett szereti a szenvedélyt és a tüzet, mindig őszinte és szókimondó.

Ki illik a koshoz?
Ha egy kossal szeretnél párkapcsolatot, akkor tudnod kell, hogy fent kell, hogy tartsd a figyelmét. Ne akard őt irányítani vagy elnyomni. Azok, akik megtalálják vele a közös hangot és lépést tudnak vele tartani, velük kialakulhat egy igazán harmonikus kapcsolat. Szereti a hasonló temperamentumos embereket, de ez ellentétek is vonzzák. Mindazok illenek hozzá, akik szeretik a pörgést, az új dolgokat, a szenvedélyt.

Kos a munkában
A kos nem szereti, ha valaki irányítja. Olyan hivatást próbál magának választani, amibe tud domináns fél lenni. Ilyenek például a különböző vállalkozások, vagy a köztisztviselői hivatás. Találkozhatunk még velük olyan területeken is ami nem mindennapi dolgokkal foglalkozik, ilyenek a kutatók, feltalálók vagy akár a régészek is.
A kosnak munka szempontjából is fontos, hogy értékes embernek érezze magát. Legyen benne kihívás. Hamar megunja a monotonitást.