BAK
12.22-01.20
„Mindent a maga idejében”

A 12 csillagjegy közül a 10. jegy.

Céltudatos és kötelességtudatos jellem. Amit kitűz azt véghez is viszi. Komoly és fegyelmezett az élet legtöbb területén. Fontos számára az anyagi biztonság, ezért keményen meg is dolgozik.
Önbecsülése függ, hogy mennyire ismerik el. Ezt megpróbálja ki is érdemelni az anyagi juttatásokban is. Az életét előre tervezi. Szereti, ha úgy mennek a dolgok, ahogyan ő azt eltervezte. Ha mégsem úgy alakul, akkor dacossá tud válni mégis küzd addig míg el nem éri azt amit szeretett volna.
A megtervezett életét elvárja a családja, barátai felől és elvárja, olykor nem érti, hogy a többiek mért nem úgy tervezik meg a dolgokat mint ő. Az új dolgok felé nehezen nyit. Elég zárkózott és hűvösnek mondható a természete. Így a barátkozás, ismerkedés is időbe telik neki. Viszont akit befogadott a bizalmába azzal szemben hűséges. Érzelmeit nehezen mutatja ki és nem is szereti ha ezt próbálják rá erőltetni. Ilyenkor inkább jobban bezárkózik és menekülőre fogja.

Pozitív jellemzői
– fegyelem
– kitartás
– céltudatos
– mély érzésű

Negatív jellemzői
– gátlásos
– kőszívű
– túl racionális
– elvárásokkal teli

A bak hajlamos túlnehezíteni az életét, nehezen mutatja ki az érzelmeit. Így előfordulhat nála a reuma vagy a csontok elmeszesedése.
Hozzá tartozó testrészek: bőr, ízület, csontok, térd
A bakhoz tartozó ásványok: Obszidián, Ónix, Macskaszem, Rodonit, Turmalin

Bak a barátságban
A bakhoz nehéz közel férkőzni. Neki idő kell, hogy ki tudjon nyílni a másik felé. Különbséget tesz a haverok és a barátok között. Számára fontos, hogy barátai felnézzenek rá és tiszteljék. Cserébe ő is tiszteletet és megértést ad. Baráti találkozóit is előre megtervezi. Inkább a tartalmas dolgokat szereti mintsem, hogy spontán programokon vagy nagy bulikon vegyen részt.

Bak a párkapcsolatban
A bak a kapcsolataiban is nehezen kapható. Távolságtartás nehezíti az ismerkedést. Emellett családcentrikus és mély érzésű. Keresik azt a személyt, aki bízik bennük és az önértékelésüket és kreativitásukat elő tudják hozni belőlük. Az élet tervezésének köszönhetően ők szeretnek egy életre párt keresni maguk mellé. Kitartóak és hűségesek.

Bak Férfi
Számára fontos az érzéki kapcsolat. Büszke férfias jellem. Ha valakit kiszemelt magának, akkor nem ismer lehetetlent, hogy megszerezze. Értékeli ha a párja őt „szolgálja”. A tervezés és a kapcsolatban is a kitűzött cél felé megy, így a totális és tökéletes kapcsolatra törekszik.

Bak Nő
Érzéki, rendszerető és félénk. A kapcsolataiban már előre a kudarctól fél. Nem igényli a kalandokat. Mégis vágyik a szerelemre és szenvedélyre. Szeret kívülről figyelni más embereket. Nem engedi magát könnyen elcsábítani és a vonzó természete egész életén át elkíséri. A legkisebb dolgok is lázba tudják hozni értékeli a tradicionális gondolkodás.

Ki illik hozzá
Mindazok akik mellett az érezheti, hogy biztonságban van és kibontakozhat. Fontos még, hogy tudjanak hozzá alkalmazkodni, mert igen fura szokásai mellett nem mindenki tud helytállni.

Bak a munkában
A bak a tervezés mintaképe. Így kiváló tervező, mérnök válhat belőle. Remekül helyt áll vezetői pozícióban is. Terhelhetősége a munkában is megmutatkozik a legkomolyabb munkákat is nyugodtan rá lehet bízni. Munkájában nem lehet csalódni, hisz sokszor a munkát helyezi előtérben ha azt elismerik.